Letní dobrota: ovocné knedlíky
Nebylo by letošní bohaté úrody ovoce, kdyby nebylo pěkné jaro. Na léto už zbylo jen to krásné dílo dokončit. Ale i tak to dalo práci - sluníčko, teplo, vodu, hlavně žádné vichřice ani kroupy. My jsme také přidali trochu péče a po slabších letech byla letos zase radost sklízet.
Vařila jsem často meruňkové knedlíky. S tvarohem, se skořicí, s jogurtem, se smetanou, jak si kdo přál. Oblíbili jsme si knedlíky z tvarohového těsta, dělala jsem je podle jednoduchého receptu:
3 tvarohy, 2 žloutky, hrnek polohrubé mouky, špetka soli
Vše jsem promíchala v míse nejprve lžící, potom propracovala ručně, aby vzniklo lehce mazlavé těsto. Ale pozor, záleží na druhu tvarohu. Plnotučný v kostce nebo i kelímkový je řidší, nízkotučný je suchý. Kombinovala jsem druhy, např. 2 tvarohy v kostce a 1 v kelímku. Plnotučné tvarohy vyžadovaly přidat trochu mouky. Těsto by ale mělo zůstat jemné, tvarohové, ne příliš moučné.
S těstem se pracovalo dobře. Placičku z těsta jsem vyformovala v ruce, půlku meruňky do ní zabalila, obalila ještě v mouce ve zvláštní misce a dotvořila kouli. Knedlíky jsem vařila ve vyšším hrnci 12 min.
Dobré byly i knedlíky s rybízem, velkou konkurencí ale budou brzy švestky.