Letní rychlá rýže
15. 9. 2018
Když je úmorné vedro, a to bylo toto léto skoro pořád, nebo se nám nechce stát u sporáku a navíc ani moc nemáme hlad a chuť, na maso už vůbec, můžete zkusit následující recept.
Suroviny:
1 hrnek rýže
4 rajčata středně velká
2 papriky bílé velké
sůl
pepř
1/4 kostičky hovězího masoxu /nemusí být, nebo může být zeleninový/
1-2 špekáčky, velký podíl masa
2 střední brambory
Den předem vypereme a namočíme rýži, druhý den vodu z rýže slejeme, znovu propláchneme a dáme do kastrolu. Přidáme trochu olivového oleje, osolíme, opepříme, přidáme na osminky nakrájená rajčata, vyčistíme papriky a nakrájíme na proužky. Špekáček oloupeme a nakrájíme na půlkolečka.
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Vše zalijeme 1-2 hrnky vody, 1/4 kostičky hovězího masoxu a dáme do trouby na 180 stupňů. Když se voda vsákne, vypneme troubu a necháme dodělat. Když je rýže měkká, je uvařeno. K tomu okurkový salát se zakysanou smetanou, a to důkladně vychlazený, nebo kyselá okurka. Moc dobrá pochoutka, dá se jíst i studené, někdo si na jídlo ještě navrch přidá trochu kečupu nebo trochu nastrouhaného sýra, ten nechat lehce roztopit.
Dobrou chuť a krásný podzimní čas všem seniorům.