zpět

MÁ KONTROLA V LÉKÁRNĚ

Běžně jsem na kontroly či audity v lékárnách nechodil, ale existuje mezi evropskými státy takový institut – systém rychlého varování: RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed - jedná se o informační systém, ve kterém jsou zapojeny všechny členské země Evropské unie. Slouží k rychlému předávání informací o nebezpečných potravinách a krmivech, které ohrožují spotřebitele, zvířata a byly zjištěny v tržní síti v rámci Evropské unie. Z výše uvedeného systému jsme dostali informaci, že do České republiky byl dovezen z Rumunska čaj, který obsahoval jedovaté alkaloidy. Uvedené chemické látky jsou pro zdraví lidí nebezpečné a byly v čaji uvedeny do oběhu u nás hlavně v lékárnách. Na základě této zprávy jsem vyrazil do terénu zjišťovat a eliminovat výskyt této potraviny, zakázat její prodej a nařídit do posledního gramu její likvidaci. Existuje zpětná vazba, kdy výsledky kontroly musíme zase nahlásit do systému RASFF.

Dostal jsem za úkol zjišťovat tuto nebezpečnou potravinu v ostravských lékárnách. Vejdu do lékárny, pozdravím a nechám si zavolat majitelku lékárny. Podle zákona o státní kontrole předkládám své oprávnění a služební průkaz. Paní doktorka farmacie na mě vyštěkla a nadřazeně pronesla: „Co zde děláte, nás přece kontroluje SUKL (kontroluje léčiva). Klidně odpovídám: „Máte pravdu kontroluje léky, ale potraviny zase my (SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Podívejte se na vaše přeplněné regály potravinových doplňků, ty jsou dle evropské legislativy zařazeny mezi potraviny a ty kontrolujeme my. Každý jsme odborník na něco. Nebojte se, všichni jsme erudovaní v oboru a máme příslušné vysokoškolské vzdělání a praxi z výroby potravin. Do ČR z Rumunska byla dovezena určitá šarže čaje, který obsahuje nebezpečné alkaloidy a mým úkolem je zjistit, zda je neprodáváte. Je to nás společný zájem, aby byli spotřebitelé ochráněni a uvedená potravina zmizela z našeho trhu. Další vaše potravinové doplňky mě nezajímají". 

Chodí to jako v životě. Někde se nesla má kontrola v přátelské atmosféře, někdy nastartovala přísun negativní energie. Možná paní majitelka, tehdy ráno, těžce vstávala a nechtělo se jí do práce, něco jí provedl partner nebo děti? To nevím, já jsem se vždy snažil chovat jako profesionál i když se mnou zmítaly také jako každého jiného nepříjemné emoce.

 

 

 

Počet zobrazení: 2