zpět

VIDÍM SVĚT KRÁSNĚJŠÍ

S přibývajícím věkem si více všímám na životě té lepší strany. Vidím svět, věci, lidi i duchovní složku (hudbu, umění, literaturu a další) krásnější! Možná jsem si dříve neudělal čas, nedozrál jsem nebo jsem měl špatně nastavený úhel pohledu. Poznávám i věci, které byly pro mě dříve neviditelné.  To nepříjemné, co se stále opakuje, beru jako součást našeho bytí, nemám z toho depresi, nezkoumám, kdo to zavinil, přetrpím to a mávnou rukou ať to co nejrychleji zmizí. Stejně to odtlačí další radostná událost. Právě si spíše všímám krás zimní krajiny. Pocukrovaných polí, smrků se sněhovými čepicemi a jiskřivým sněhem. Rád se promenáduji na běžkách po lesních cestách, stejně jako na jaře vnímám vonnou louku plnou květů. V parném létě si svou kůži zchladím v průzračné vodě jezer a zatopených lomů či se vyhřívám na pláži u moře. Na podzim miluji babí léto, nastavuji tvář pozdním paprskům slunce a užívám si neskutečně barevných akvarelů listí na stromech.

Má touha mě již nezatemňuje mozek a manipulace se na mě nechytá. Už vím, co musím a co ne. Co je pro mě důležité. Co ne. Také co nemusím. Je pravda, že už je u mě problém ujít 30 km v 30°C s převýšením 1700 m, ale s pohodou ujdu 15 až 20 km. Mám jisté zdravotní problémy, ale každé pondělí mě najdete odpoledne na kurtu, v úterý stačím mladším kamarádům při nohejbale, ve středu se v posilovně mladí kluci se diví, co tam pohledávám. Ve čtvrtek mám stolní tenis s důchodci a v sobotu a v neděli túry s manželkou.  Neříkám, že se hýbu každý den, někdy to nevyjde, ale v průměru 4 x týdně.
 
Mám rád lidi, i když vím, že z poloviny jsou neřádi. Již poznám, kdo mě nemusí a kdo mě nevoní. Těm se vyhýbám, a naopak více trávím času s lidmi, kterým jsem sympatický. Pracuji s dětmi, které mě vrací do nekonečna. Utrácím za dovolenou s vnučkami  nebo za něco, co se jim líbí. Vážím si své ženy, rodiny a přátel. Jsem vděčný, že mě mají rádi a hlavně, že nejsem sám. Nejsem dokonalý, někdy lezu na nervy, možná i nechtěně ublížím a mám své zlozvyky, ale vím o nich a snažím se snížit jejich nepříznivý účinek.
 
 
 

 

Počet zobrazení: 5