zpět

HOUBOVÝ TATARÁK

Píši o různých tématech, ale chce to odlehčit. Nabízím výborný recept na houbový tatarák či pomazánku nebo směs. Původně to není z mé hlavy, ale dvacet let ho dělám ke spokojenosti, rodiny, kamarádů a blízkých lidí. Správně sterilizovaný vydrží i ve špajzu v pohodě 3 roky. Dokonce jsem se přihlásil do soutěže renomovaného výrobce uzenin. Nazval jsem recept „Špekáček s fazolemi a houbovou směsí“, vyhrál jsem jednu z jeho hlavních cen. Ráno mi žena volá do práce: „Přijeli k nám nějací chlapi a začali vykládat balíky uzenin a výrobků. Co s tím mám dělat“? Tak jsem celé odpoledne rozvážel po rodině a přátelích výslužky.

 

PIKANTNÍ HOUBOVÁ SMĚS NEBO TATARÁK

Suroviny:
1 kg tvrdých hub (mladé plodnice hřibů nebo růžovky, holubinky, čirůvky, ryzce a další které poznáte, můžete použít i pěstované houby běžné v prodeji), 1/4 l oleje, 1/2 kg cibule, 1 velký ostrý kečup, 1 palice česneku, 2 konzervy rajského protlaku, pepř, chilli nebo tabasco, sůl a vegetu.

Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme všechny složky (hřiby nakrájet nikoliv pomlet!)  a 10 minut dusíme a dáme do skleniček (já si schovávám proto sklenky od tatarky a majonézy). Potom sterilizujeme. Správně se sterilizuje hodinu kolem bodu varu, další den je necháme při pokojové teplotě, narostou tam možná spory, ale ty třetí den zničíme opět varem po dobu jedné hodiny.

Použití:

Na topinky a posypat strouhaným sýrem, fazole (stačí sterilizované) + houbová směs + zbytky masa nebo uzenina a prohřátím spojíme, směs + mleté maso na špagety, do guláše, pod maso, výborný je z toho dip na grilovací speciality (nastrouhaný křen, hořčice, houbová směs) a další možné využití dle fantazie.

Počet zobrazení: 4