NEJRADĚJI JÍM DOMA
Stravovat se doma je podle mě bezpečnější než v restauraci. Vy si sobě a své rodině koupíte určitě kvalitní a bezpečné čerstvé suroviny a dodržujete hygienické podmínky. Ten, kdo to nedělá, pak si nemůže stěžovat. Jíst v restauraci je pohoda, jistý rituál, kde jíme v příjemném prostředí se sympatickými lidmi, nemusím se starat, vařit a umývat nádobí, ale někdy to může být pro vás dobrodružství, které sice nevidíte, ale můžete ho i pocítit. Nevíte, z čeho se vaří a jak to v zázemí vypadá, případně jak lidé s potravinami zacházejí. Ze své profese jsem zažil někdy i otřesné věci, po zemi se proháněli hlodavci, zaplísněné suroviny nevábné vůně a špína až ke stropu. To neříkám, že je to pravidlo, jen pouze říkám, že na to nevidíte. Do některých restauracích jsem po kontrole i přestal chodit. Vím, že naprostá většina restaurací je v pořádku, ale nemáte možnost si to zkontrolovat. Já sám mám také v oblibě určitá stravovací zařízení, které mám prozkoumané, kdežto běžný občan tu možnost nemá. Ano jsou pod hygienickým dozorem, ale ne 365 dní, maximálně kontrola na ně vyjde jednou za rok. Do asijských podniků nechodím, nemám důvěru, několik jsem i zavřel. Když se podíváte na web SZPI v sekci „Na pranýři“, zjistíte to sami, jejich počet uzavření je vyšší. Samozřejmě uvařit doma stojí čas, dopoledne strávené u plotny, ale myslím si, že je to levnější a bezpečnější. Lidé jsou dnes pohodlní a chtějí si spíše jen užívat. Zaráží mě kolik rodin s malými dětmi se stravuje v občerstveních typu McDonald´s, KFC, asijských bister a jiných. Já si dám raději sváteční oběd doma a ženě za to upřímně poděkuji.