zpět

MUŽ , JEHO OMYLY A POZNÁNÍ – ČÁST PRVNÍ

Tlačí mě čas, tak se dnes podívám, jak to vypadá v menších obchodech. Jak tam dodržují podmínky uvádění potravin na trh, jestli neprodávají nebezpečné, prošlé potraviny a zda dodržují hygienické podmínky při prodeji. Vcházím do útulného obchůdku v zastavěné vilové čtvrti. „Dobrý den“ upozorňuji na sebe již ve dveřích. Jde mi vstříc pohledný statný čtyřicátník. „Co si přejete“? Vytahuji služební průkaz, představím se a vysvětlím mu, co bude předmětem kontroly a jaké dokumenty mi má předložit. Žádné velké nedostatky jsem nezjistil. Nakonec se ho ptám: „Slyšel jste o Systému kritických bodů“? „Poprvé“ hlesl a říká si, co si zase ti inspektoři vymyslili, jak ztížit živnostníkům podnikání. „Já jsem si to nevymyslel. Je to Nařízení Evropské unie, které je nad našimi zákony. Poprvé to použila NASA při letu do vesmíru, aby se jim astronauti v raketě nepoblinkali. To bylo ze srandy, nikdy bych si nedovolil evropské předpisy zlehčovat. Nás to školili Irové, považovali nás za neandrtálce a přitom o tom věděli kulový. V Irsku to zaváděli 9 let a naše vláda to chce mít realizované do roka. My Češi jsme byli, jsme a budeme vždy šikovný národ. Já vám to po lopatě a jednoduše vysvětlím. Nejsme na přednášce, ale musíme vaší povinnosti učinit zadost. Nejdříve musíte analyzovat nebezpečí, které lidem při prodeji a uchovávání potravin hrozí. To nebezpečí je trojího druhu, které může ohrozit zdraví člověka. Je to biologické nebezpečí jako je působení mikroorganizmů (hniloba, rozklad, plíseň a další). Třeba vám nefunguje chladnička nebo špatně skladujete potraviny. K tomu patří působení hmyzu a hlodavců. Dále je to nebezpečí fyzické, kdy vám například do potraviny spadne nějaký cizí předmět a může při konzumaci zranit spotřebitele. Poslední je chemické nebezpečí. Potraviny mohou být kontaminovány nějakou nebezpečnou chemickou látkou. Například skladování potravin společně s jedovatými nebo aromatickými látky. Po analýze si musíte vybrat nějaký „Kritický bod“ a ten sledovat. Například, abyste zjistili, zda vám funguje lednice, kde skladujete potraviny podléhající rychlé zkáze, budete měřit každý den teplotu a písemně si to denně zapisovat, tím splníte svou povinnost“ . Stejně v chladících zařízení teplotu sledujete, takže to nebude žádná práce pro vás navíc. Tady máte mou vizitku a klidně mi zavolejte, rád vám poradím“. Vytáhl jsem počítač, uložil opatření a napsal protokol. Nakonec jsme si povídali o běžných věcech. Stali jsme se kamarádi a povídáme si již 12 let.

 

 

 

 

 

Počet zobrazení: 4