KVALITA POTRAVIN
Četl jsem na našem webu článek jednoho nejmenovaného manažera kvality obchodního řetězce, který samozřejmě pěl chválu na ten svůj. Celý život jsem se zabýval kontrolou potravin v orgánů státního dozoru. Kontroloval jsem i ten, kde pan manažer pracoval. K tomu se nebudu vyjadřovat. Mluvím o kvalitě, protože všechny potraviny uváděné na trh musí být dle legislativy EU bezpečné, ale jak vám chutnají je již o něčem jiném. Jen obecně k prodejním řetězcům. Samozřejmě jaké potraviny chce zákazník, takové mu nabídnou. Byznys je byznys. U nás lidi chtějí ty nejlevnější. Takže to tak podle toho potom vypadá. Velcí prodejci tlačí na výrobce, aby nabízené potraviny byly co nejlevnější a dlouho vydržely. Jak to dopadne vám uvedu na příkladu lahůdkářských výrobků. Takový levný salát je vyráběn z výrobního salámu, který je horší než nejlevnější točený kabanos. Aby byla doba spotřeby co nejdelší používají se také jako konzervanty kyseliny sorbová a benzoová, které nejsou pro člověka zdravé. Proto si salát udělám sám nebo si ho koupím za vyšší cenu u malého výrobce. Pokud je doba spotřeby uvedena na obalu delší jak 4 dny, tak to nekupuju. Také kuřecí uzeniny, které jsou vyrobené z separátu jsou vlastně bez masa, protože ten se za maso nepovažuje. Jsou to zbytky masa z kostí, které se strojově od nich oddělují. Ano pan vyhlášený manažer vychvaluje kolik druhů potravin nabízejí, ale jsou opravdu kvalitní? Také pochválím ty výrobce, které vyrábí podle tradičních "socialistických" receptur a řetězce jejich výrobky akceptují, i když jsou dražší. Vše je tam jak mám být nic se například nenahrazuje levným cukrem nebo rostlinnými složkami místo bílkovinných. Uvedu jeden pozitivní příklad. U nás je firma Knappe, která vyrábí pekařské, cukrářské a lahůdkářské výrobky. Pan majitel má i vystudovanou stejnou školu technologii potravin jako já. Přišel jsem k němu na kontrolu a na stole vidím rozložené normy pekařských výrobků bývalého podniku Severomoravské pekárny a cukrárny s.p. Povídám mu: "Pane Knappe, já se vůbec nedivím, že u nás ve městě chtějí lidé vaše výrobky". Proč? Protože jsou tam suroviny kvalitnější. Dává se tam to co se tam dávat má a dražší chutnější suroviny se nenahrazují těmi levnějšími, které tolik nešmakují.