zpět

MŮŽEME SI VYBRAT OSUD?

Podle jednoho z posledních psychoanalytiků z Freudovy éry Leopolda Szondiho, který se narodil v Nitře a zabýval se osudem člověka, který tvrdil, že geny našich předků jsou přítomny v našem podvědomí a ovlivňují naši volbu. Jako by náš osud byl dán. Záleží na nás, ale na jakou danou cestu osudu se vydáme. Nikdy tam není jedna. Můžeme si svobodně zvolit a odmítat „fatální“ impulzy vycházející z přítomnosti našich předků nebo jim podlehnout. Já preferuji tu první možnost, proto jsem se svým životem spokojen.

Proč ten fejeton píši? Poslal jsem jedné známé příběh mého kamaráda, který píši na svém blogu. Odpověděla mi, že život bohužel není pohádka. Ještě v mužích probuzuje touhu, dbá o sebe, má i výtvarné nadání, vedle své práce učitelky ještě ilustrovala několik knih. Od posledního rozvodu bydlí sama na vesnici v chaloupce s kočkami. Ty hladí každý den, ale chlapa tak jednou za měsíc. Má sen, že bude mít vedle sebe muže, který ji poseká trávu a večer pomiluje. Ráno s ním posnídá místo s kocourem. Prý víc nechce, jenže skutečnost je jiná. Je to rozpor mezi tím, co by chtěla a tím, čím žije. Dvakrát se rozvedla, je to její věc, ale její děti se s tím nesmířily a dávají jí to najevo. Šla na seznamky, kde její kypré vnady přitahovaly i muže ve věku jejich synů. Měla je pro „potěšení“, jak je nazývala. To chápu, ale proč sní o partnerském životě? Muži za moc nestáli. Buď byli ženatí nebo svobodní, ale ti byli divní. Někteří chtěli ať jim nahrazuje matku a jiné lákala její zralost a chtěli se něčemu přiučit nebo nebyla sama za kterou jezdili.

Léta letí, přehoupla se šedesátka. Je tu ještě sex, ale chybí oboustranná láska. Ve tváři naskakují vrásky. Zadaní mladší chlapi ještě ji občas navštíví, ale ráno již kolem nekrouží. Potíž je v tom, že si zvykla na svěží kůži. Já ji přeji, ale nechápu, proč nejde za svými sny. Zapomíná, že život si píše především sama. Záleží, co jí je bližší a co jí více naplňuje. Já ji pořád říkám: „Najdi si chlapa, který se Ti líbí, který Tě přitahuje, ale hlavně, aby byl normální“. Myslím si, že by měla potlačit ty své „fatální“ impulzy a nakročit ke splnění svých snů.

Počet zobrazení: 6