zpět

CO UMĚLÁ INTELIGENCE?

V našem století se začíná masověji používat umělá inteligence. Je na pořadu otázka: „Nemůže nám i škodit“? Zabývají se tím i vědci. Každý pokrok se dá zneužít. Závislost po moci je silnější než na drogách a alkoholu. Je to jen můj úsudek, možná mé sci-fi, ale znám dějiny a vím, čeho jsou lidé schopni. Mám velké obavy o budoucnost lidstva. Věci budou možná za nás myslet. Náš mozek poté zakrní. Jako svaly, které se málo používají. V zaměstnání nás nahradí. Učitelé vymřou. Bojovat a přitom myslet za nás budou roboti vojáci. S absolutní poslušností. Žádné city, soucit a další lidské nesmysly. Armáda se zruší. Hlavně se obávám o lidskou svobodu. Bude nezaměstnanost. Elity, které se zmocní vlády, budou direktivně řídit naše životy. Orwell asi vstane z hrobu. Třeba se vrátíme do dob starého Říma. Nabídnou nám chléb a hry.

Pracovat za nás budou umělí lidé. Budeme mít spoustu času. Co s tím? Kam s nepotřebnými lidmi? Utratit je jako koťata dnes již nelze. Mocní nám zajistí levné bydlení. Nějaké takové lepší králíkárny. Nebudou bezdomovci. Nastaví hřiště, tělocvičny, kde budeme sportovat, abychom nezlobili a vybili zde přebytečnou energii. Jídla bude dost. Bude stačit a nikdo nebude hladovět jako v Africe. Potraviny budou jako žrádlo pro psy. Jednoduché, tím pádem levné jídlo se všemi vitamíny, antioxidanty a prospěšnými přídavnými látky. Vše v jednom. Kdo bude chtít nasytit i duši, tak kultura bude. Pouze řízená. Myslím si, že většině se flákat bude líbit. Budou sytí, vyrobí se nějaké unifikační pivo, víno a lihoviny, které budou dostupné a levné. Lidé se budou radovat, radostně souložit a užívat si. Co s těmi, co hledají hlubší smysl života, krásu, lidskost, lásku? Ti budou trpět. Smysl života se bude vytrácet a naděje skomírat.
Nikdo nebude strádat, ale to hlavní, svoboda jednotlivce se vytratí jako pára nad hrncem. Budoucí elity nás budou ovládat. Jez, hraj si, ale do ničeho nám nekecej. My přece víme, co je pro tebe to nejlepší. Tak nezlob, nebo s tebou zatočíme. Myslíte si, že to může být jen fantazie? V roce 2050 již plánuje Pentagon, že za lidi budou bojovat roboti s umělou inteligencí. Ještě, že už tady nebudu. Budu asi umírat s otázkou? Co mé děti, vnuci a pravnuci? Umělá inteligence nám ukradne svobodu! Tak jako dnes tvrdí Ti, co tahají za nitky, že globalizace je nutná. V druhé fázi to budou tvrdit o umělé inteligenci. To je pouze má úvaha. Jindřicha Berky. Jak to cítím, co mi šeptá rozum a srdce.

 

Počet zobrazení: 10