IMG-9642.jpg
Autor fotky: Lubomír Brož
zpět

Krvavý elixír zdraví

Krvavý elixír zdraví

 Ve svém úvodním blogu jsem psal, že mezi mé best of zeleniny patří červená řepa. Její zdravotní benefity jsou opravdu ohromující a její pravidelnou konzumací můžeme předejít mnoha civilizačním chorobám a také mnoho chorob vyléčit. Nejlepší léky se totiž nevyrábí  ve farmaceutických fabrikách, ale rostou na polích, zahradách, loukách i v lesích.  Ale k té červené řepě . Nebudu zde vypisovat všechny zdravotní benefity. Je jich opravdu mnoho a každý z vás si je může vygooglovat.  Vyzdvihnul bych z nich především schopnost vytvářet a obnovovat vazivové tkáně, zpevňování stěn cév, léčbu vysokého krevního tlaku, obnovu buněčného jádra a kvalitní detoxikaci organizmu, včetně odstraňování  jedovatých látek z mozku. Dokonce některé výzkumy ukazují i na její silné protirakovinné účinky, jak na poli prevence, tak na poli léčby.

 


Chtěl bych se s Vámi podělit s možnými způsoby její konzumace, tak, aby nám nezevšedněla a mohli jsme tohoto daru přírody užívat co nejhojněji. Klasickou polévku boršč zde nebudu popisovat, jde o známou polévku, kterousi umí připravit každý. A když ne, receptů na internetu je nespočítaně. Chci Vám přiblížit jiné  dvě varianty využití, se kterými jsem se setkal a které zdomácněly v naší kuchyni .

 


Na své cestě po Litvě jsem objevil velice chutnou variantu studené polévky z červené řepy a její obdobu též v Polsku. Příprava je velmi jednoduchá. Uvařenou a vystydlou červenou řepu oloupeme ( vaříme ji vždy ve slupce, aby byl zachován obsah přírodních látek.) Řepu rozmixujeme s kefírem, můžeme do mixu přidat i česnek . Do tohoto mixu pak přidáme nasekaný kopr, necháme v lednici schladit ( jde o typ studené polévky) a podáváme na talíři s vařeným vejcem. A můžeme nyní využít léčivé účinky červené řepy, probiotických kultur kefíru ( podporuje imunitu, buduje silné kosti, bojuje proti rakovině, proti střevním zánětům, zlepšuje alergie, léčí kůži), kopru (má protizánětlivé a čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny) i vajec (obsahují omega-3 mastné kyseliny, jež zmenšují hladinu triglyceridů a redukují tak riziko kardiovaskulárních chorob. Vitamin D obsažený ve vejcích  zase pomáhá lépe absorbovat vápník, čímž posiluje kosti a zuby.) No a protože vejce mají vysokou sytivost a dodají nám i velmi kvalitní bílkoviny a řepa vysoký obsah zdravé vlákniny, nemusíme si k obědu, či večeři připravovat nic jiného . Tento mix využívám někdy i bez kopru jen  jako nápoj.

 


Dalším elixír který používám v kuchyni je kvas z červené řepy. Ten jsem nepoznal na cestách, ale našel na internetu. Příprava je též velmi jednoduchá a léčebný efekt je velmi silný. Ten recept pochází z Ruska a zaujala mne v souvislosti s ním i jedna historka. Kdesi v průmyslové, silně znečištěné oblasti v Permu se pila domácí samohonka ještě více, než je ruský průměr - čili opravdu hodně. Naproti tomu byl v této oblasti velice malý , téměř zanedbatelný výskyt rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Nu a sovětští vědci bádali a bádali a nic nevybádali. Až jednoho dne náhodou jeden z nich šel skrz jednu tamní vesnici a všiml si podivných hliněných nádob před každým domem. Byl to řepný kvas, který se zde vyráběl a pravidelně pil i se přidával k okyselení salátů, nebo borče. Ano , ti lidé žili v nezdravém prostředí plného toxických látek v ovzduší i vodě a konzumovali množství toxického alkoholu. Přesto byli zdraví , jako řepa, díky červené řepě!!!

Ten nápoj navíc, protože základem jeho výroby je mléčné kvašení značně zvyšuje zdravotní benefity červené řepy . Dostává jí do vyšší dimenze. Proces fermentace, kterými řepa prochází vytváří probiotické látky, které jsou doslova požehnáním pro střevní mikrofonu. Fermentované potraviny příznivě ovlivňují zažívání, posilují imunitu, snižují cholesterol a preventivně působí proti některým druhům rakoviny.  Není tedy divu, že například slavné korejské kimči, které se také připravuje formou fermentace se řadí mezi 5 nejzdravějších potravin na světě.

 


Jak vyrobit kvas z červené řepy ?. Syrovou řepu i se slupkou důkladně omyji a nakrájím na kostičky cca 2x2 cm.  Připravím si třílitrovou sklenici a do ní takto dám kostky ze dvou větších, popřípadě tří menších řep. Pozor, nikdy nestrouháme - řepa by pustila moc šťávy a nastalo by nezdravé divoké kvašení a znehodnotili bychom tak své dílo. Přidáme malou  lžičku soli, dvě polévkové lžíce cukru, jednu polévkovou lžíci hladké mouky, hrst rozinek. K tomu můžeme přidat jako startér trochu kysaného zelí, nebo podmáslí, popřípadě cca deci kvasu, máme-li z předchozí várky. ( startér přidávat nemusíme , i bez něj proces mléčného kvašení nastane, ale pomaleji.)Vše promícháme, zalijeme studenou převařenou vodou, přikryjeme sklenici plátýnkem, nebo nějakým poklopem . Mě se osvědčil kvasný uzávěr, který jsem zakoupil v Tescomě. Každý den protřepeme, nejlépe ráno a večer. Já to vždy promíchám dřevěnou hůlkou z asijské restaurace.  Necháme na teplém místě kvasit a cca za 5 dnů je nápoj hotov, což poznáme podle nakyslé chuti. Scedím do lahví, a ponechám v chladu.  Tento základní kvas si můžeme různě modifikovat např. přidáním několika promačkaných stroužků česneku a tím zvýšit jeho léčebný účinek, nebo přidáním nového koření a bobkového listu - tím dosáhneme  aromatičtější chuť nápoje.  Receptů z řepy jsem vyzkoušel opravdu hodně a zase někdy se s Vámi podělím o další.

Ve svém úvodním blogu jsem psal, že mezi mé best of zeleniny patří červená řepa. Její zdravotní benefity jsou opravdu ohromující a její pravidelnou konzumací můžeme předejít mnoha civilizačním chorobám a také mnoho chorob vyléčit. Nejlepší léky se totiž nevyrábí  ve farmaceutických fabrikách, ale rostou na polích, zahradách, loukách i v lesích.  Ale k té červené řepě . Nebudu zde vypisovat všechny zdravotní benefity. Je jich opravdu mnoho a každý z vás si je může vygooglovat.  Vyzdvihnul bych z nich především schopnost vytvářet a obnovovat vazivové tkáně, zpevňování stěn cév, léčbu vysokého krevního tlaku, obnovu buněčného jádra a kvalitní detoxikaci organizmu, včetně odstraňování  jedovatých látek z mozku. Dokonce některé výzkumy ukazují i na její silné protirakovinné účinky, jak na poli prevence, tak na poli léčby.

 


Chtěl bych se s Vámi podělit s možnými způsoby její konzumace, tak, aby nám nezevšedněla a mohli jsme tohoto daru přírody užívat co nejhojněji. Klasickou polévku boršč zde nebudu popisovat, jde o známou polévku, kterousi umí připravit každý. A když ne, receptů na internetu je nespočítaně. Chci Vám přiblížit jiné  dvě varianty využití, se kterými jsem se setkal a které zdomácněly v naší kuchyni .

 


Na své cestě po Litvě jsem objevil velice chutnou variantu studené polévky z červené řepy a její obdobu též v Polsku. Příprava je velmi jednoduchá. Uvařenou a vystydlou červenou řepu oloupeme ( vaříme ji vždy ve slupce, aby byl zachován obsah přírodních látek.) Řepu rozmixujeme s kefírem, můžeme do mixu přidat i česnek . Do tohoto mixu pak přidáme nasekaný kopr, necháme v lednici schladit ( jde o typ studené polévky) a podáváme na talíři s vařeným vejcem. A můžeme nyní využít léčivé účinky červené řepy, probiotických kultur kefíru ( podporuje imunitu, buduje silné kosti, bojuje proti rakovině, proti střevním zánětům, zlepšuje alergie, léčí kůži), kopru (má protizánětlivé a čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny) i vajec (obsahují omega-3 mastné kyseliny, jež zmenšují hladinu triglyceridů a redukují tak riziko kardiovaskulárních chorob. Vitamin D obsažený ve vejcích  zase pomáhá lépe absorbovat vápník, čímž posiluje kosti a zuby.) No a protože vejce mají vysokou sytivost a dodají nám i velmi kvalitní bílkoviny a řepa vysoký obsah zdravé vlákniny, nemusíme si k obědu, či večeři připravovat nic jiného . Tento mix využívám někdy i bez kopru jen  jako nápoj.

 


Dalším elixír který používám v kuchyni je kvas z červené řepy. Ten jsem nepoznal na cestách, ale našel na internetu. Příprava je též velmi jednoduchá a léčebný efekt je velmi silný. Ten recept pochází z Ruska a zaujala mne v souvislosti s ním i jedna historka. Kdesi v průmyslové, silně znečištěné oblasti v Permu se pila domácí samohonka ještě více, než je ruský průměr - čili opravdu hodně. Naproti tomu byl v této oblasti velice malý , téměř zanedbatelný výskyt rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Nu a sovětští vědci bádali a bádali a nic nevybádali. Až jednoho dne náhodou jeden z nich šel skrz jednu tamní vesnici a všiml si podivných hliněných nádob před každým domem. Byl to řepný kvas, který se zde vyráběl a pravidelně pil i se přidával k okyselení salátů, nebo borče. Ano , ti lidé žili v nezdravém prostředí plného toxických látek v ovzduší i vodě a konzumovali množství toxického alkoholu. Přesto byli zdraví , jako řepa, díky červené řepě!!!

Ten nápoj navíc, protože základem jeho výroby je mléčné kvašení značně zvyšuje zdravotní benefity červené řepy . Dostává jí do vyšší dimenze. Proces fermentace, kterými řepa prochází vytváří probiotické látky, které jsou doslova požehnáním pro střevní mikrofonu. Fermentované potraviny příznivě ovlivňují zažívání, posilují imunitu, snižují cholesterol a preventivně působí proti některým druhům rakoviny.  Není tedy divu, že například slavné korejské kimči, které se také připravuje formou fermentace se řadí mezi 5 nejzdravějších potravin na světě.

 


Jak vyrobit kvas z červené řepy ?. Syrovou řepu i se slupkou důkladně omyji a nakrájím na kostičky cca 2x2 cm.  Připravím si třílitrovou sklenici a do ní takto dám kostky ze dvou větších, popřípadě tří menších řep. Pozor, nikdy nestrouháme - řepa by pustila moc šťávy a nastalo by nezdravé divoké kvašení a znehodnotili bychom tak své dílo. Přidáme malou  lžičku soli, dvě polévkové lžíce cukru, jednu polévkovou lžíci hladké mouky, hrst rozinek. K tomu můžeme přidat jako startér trochu kysaného zelí, nebo podmáslí, popřípadě cca deci kvasu, máme-li z předchozí várky. ( startér přidávat nemusíme , i bez něj proces mléčného kvašení nastane, ale pomaleji.)Vše promícháme, zalijeme studenou převařenou vodou, přikryjeme sklenici plátýnkem, nebo nějakým poklopem . Mě se osvědčil kvasný uzávěr, který jsem zakoupil v Tescomě. Každý den protřepeme, nejlépe ráno a večer. Já to vždy promíchám dřevěnou hůlkou z asijské restaurace.  Necháme na teplém místě kvasit a cca za 5 dnů je nápoj hotov, což poznáme podle nakyslé chuti. Scedím do lahví, a ponechám v chladu.  Tento základní kvas si můžeme různě modifikovat např. přidáním několika promačkaných stroužků česneku a tím zvýšit jeho léčebný účinek, nebo přidáním nového koření a bobkového listu - tím dosáhneme  aromatičtější chuť nápoje.  Receptů z řepy jsem vyzkoušel opravdu hodně a zase někdy se s Vámi podělím o další.

Počet zobrazení: 26