31351022-1006881106132765-6663547116460719912-n.jpg
Autor fotky: FOTO: archiv autora
zpět

Můj tatínek byl ruský legionář


28. 7. 2022

Bojoval u Zborova i na Slovensku proti Maďarům. Bohužel, zemřel v mých čtyřech letech a nestačil mi o sobě nic vyprávět. Tak jsem se před lety rozhodl pátrat po jeho životě sám.

Oslovil jsem žijící pamětníky, rodinu, pročetl jsem rodinné písemnosti i vojenské archivy a z těchto střípků historie jsem slepil ten pomyslný pohár jeho života. Nakonec bylo informací tolik, že vytvořily neskutečný pohled na jeho strhující život. Tehdy mne napadlo napsat o něm knihu. Bál jsem se, že jí nikdo nikdy nepřečte a vše bude zbytečné. Nakonec jsem se do toho vrhl po hlavě a sepsal jsem životní příběh s názvem "Tajné deníky ruského legionáře", kterou si do dnes přečetli krom rodiny stovky lidí. Ano, ta kniha odstarovala mého koníčka a dodnes jsem napsal a vlastním nákladem vydal dvacetpět knih.

Příběh mého tatínka je neskutečný a rozhodně stál o sepsání a já jsem se tou knihou poklonil jeho památce. Chyběl mně jako klukovi celý život, ale jak můžeme změnit osud, který rozhodl jak rozhodl? Zůstalo mi psaní a v tom jsem se našel. Sepsal jsem životní příběhy svého pradědečka i dědečka, maminky, otčíma i ten svůj.

Dodnes se nepřestávám divit, že si mé knihy přečetlo více jak pět tisíc lidí. Je to ekonomicky náročný "koníček" a nikdy nedokáži prodeji srovnat náklady, ale tu radost když knihu dopíši a pak jí držím v ruce nemůže nic nahradit. Všichni máme neskutečné množství příběhů ve své paměti, zkuste je sepsat. Není to tak těžké jak se zprvu zdá.

Počet zobrazení: 110