20160829-200419-1-1.jpg
Autor fotky: FOTO: autorka
zpět

Vzpomínka na Karla IV.


3. 9. 2016

Dnes jsem zažila opravdu krásný večer. V roce, kdy se vzpomíná 700. výročí narození našeho nejvýznamnějšího panovníka, krále českého a císaře římského Karla IV., uspořádal Dům kultury v Teplicích velmi hezký literárně hudební vzpomínkový večer v kostele Sv.Jana Křtitele na Zámeckém náměstí. Teplice jsou kulturní město, podobné akce bývají beznadějně vyprodané, a proto jsme si s přítelkyní zajistily vstupenky již před několika týdny.

V programu vystoupil herec Jan Šťastný, který četl zajímavé pasáže z Vita Caroli, které se střídaly s hudebními skladbami Clouda Debussyho, Johanna Sebastiána Bacha a dalších, upravenými pro violu a harfu v podání Kateřiny Endlichové a Jitky Hosprové. Hudba, která zněla pod klenbou starého kostela s pozadím oltáře, kde byl obraz křest Ježíše Janem Křtitelem, byla působivá a velmi romantická. Po skončení tohoto kulturního zážitku jsme vycházeli z kostela do krásně osvětleného Zámeckého náměstí, kterému vedle budovy zámku dominuje morový sloup Matyáše Brauna.

Celé náměstí zalévaly poslední paprsky zapadajícího slunce. Vysoká modrá obloha byla zdobená červánky, bílými čmouhami i trochou chuchvalců černého mraku. Byl to krásný poslední pozdrav odcházejícího dne. My s přítelkyní jsme se vracely domů s nádherným pocitem romanticky prožitého večera.

 

 

 

Počet zobrazení: 83

Fotogalerie