Pichova-1ub.jpg
Autor fotky: Moji předkové. FOTO: Poskytnuto z rodinného archivu Hany Píchové
zpět

Mé seniorské radosti


26. 7. 2023

Během celého života jsem něco dělala pro radost, moje zájmy se měnily podle toho, co bylo na pořadu dne. Jako malá jsem si hrála na Indiány, střílela z luku a z flinty, kterou mi tatínek, vyučený puškař, vyrobil z klacku a pružiny. Bydleli jsme na vesnici, v létě se chodilo plavat, v zimě lyžovat a bruslit. Babička mě učila šít, maminka plést a háčkovat. Ráda jsem četla, nejraději sci-fi a verneovky, v pubertě se přidala hra na kytaru, lezení po horách. Vystudovala jsem, začala jsem chodit do práce, kolega potápěč mě přivedl k potápění. Vdala jsem se, přišly děti, přišla také doba počítačů. V práci jsem se musela za chodu naučit program WordPerfect, pak Word, na to se nabalovaly další počítačové dovednosti.

Relaxovala jsem malováním, udělala jsem si kurz grafologie a psychologie, naučila jsem se vykládat astrologii. Psychologie mě přivedla k dálkovému studiu na fakultě humanitních studií a to zase k četbě knih o filosofii, o kterých nás při studiu na první vysoké neučili, tehdy se to omezilo jen na marximus. Rukodělné odreagování jsem našla v keramice, s dcerou jsme začali na lidové škole umění točit keramiku, později i vinout sklo.

Když jsme se z paneláku odstěhovali do domu se zahradou, začala jsem experimentovat se zahradničením, to s sebou přinášelo také zpracovávání výpěstků, našla jsem si starodávné kuchařky a zkoušela. Slepice, králíci, psi, kocour -  péče o ně vyžadovala také další znalosti a zkušenosti.

Na děti jsem šila a pletla, příze se prodávaly v obchodech většinou jen akrylové, já chtěla pravou vlnu, tak jsem si koupila kolovrat. Upředla jsem kilometry a kilometry přízí z vlněného rouna, hedvábí, angory, velblouda a dalších materiálů, všechno se to uplést nedalo, a tak přišel tkalcovský stav a učení se, jak tkát a také kurz návrhářství na Ústavu umění a designu v Plzni. Pak mě chytla starodávná technika pletení na rámu - krosienky a možnost spojit jednotlivé techniky dohromady. 

Nakupovala jsem si materiál pro předení z Německa a Anglie, napadlo mě prodávat přebytky, tak jsem založila eshop, který se rozrostl tak, že už mě to zatěžovalo a ani nebavilo, tak jsem ehop předala dceři. Eshop znamenal, že jsem se musela naučit digitálně fotit a fotografie upravovat. Fotografování mě bavilo a úprava fotografií ještě víc, takže jsem začala studovat práci s Photoshopem a později na U3V se ZonerPhotostudio.

Po předcích se mi začaly hromadit rodné a oddací listy, parte, pohlednice, už od mládí jsem se snažila složit rodokmen, doba internetová přinesla možnosti brouzdat v matrikách online, takže jsem se pustila do genealogie. To sebou přineslo nutnost naučit se číst kurent, trochu němčiny a latiny a pustit se do studia historie, abych si udělal obraz o době, ve které předci žili. Zajímavá byla historie každodennosti, okruhem jsem se tak dostala k rukodělným činnostem, které jsem už dělala v dřívější době.

Dělala jsem si a stále dělám různé poznámky a fakt je jich už moc, bylo třeba je nějak uspořádat, tak jsem začala objevovat svět metod Zettelkastenu, Obsidianu a Workflowy a zatímco ostatní v nich hromadí pracovní poznámky, mně se propojují odkazy mezi pěstováním bylinek, jejich užitím, recepty na výpěstky s potřebami rostlin a jejich pěstování, poznámky arts and crafts a genenalogické.

Celý život je co se učit a z čeho se radovat, učení jedné dovednosti nás přivede k učení se něčeho dalšího, co nás těší. Život pokračuje, dokud jednou neskončí, ale je to jeden celistvý život, který přináší to, čím si ho naplníme a čemu dovolíme vstoupit. Já to vidím tak, že budu mít v blízké budoucnosti potřebu naučit se upravovat videa, abych mohla ta stávající roztahaná nějak hezky sestříhat, bude třeba vyzkoušet nějaké nové kombinace materiálů v předených přízích a nesmím také zapomenout na experimentování s aero a aquaponií, momentálně mám v aeroponii tykve a moc tam nejdou.

A co bude pak? Uvidíme co život přinese. Takže nemám žádné seniorské radosti, mám prostě radosti.

Počet zobrazení: 1318