zpět

Nechci to zlehčovat...

Nedávno jsem se rozhodla zakoupit pro svého dvouletého vnoučka sedačku na kolo. Výběr je obrovský. A při tom vybírání jsem narazila na výzvu - a nezapomeňte na přilbu!
No ano, vlastně, děti do deseti let musejí mít při jízdě na kole přilbu, ty starší nemusejí, ale měly by. Myslím, že právě takhle to nařizuje zákon. A zřejmě to doporučovali lékaři - přímí svědci těžkých nehod dětí.

Nechci to zlehčovat, ale...Pocházím z vesnice, celé dětství jsme strávili na kole. Nejen já, všichni mi kamarádi. Nikdy nikdo neměl přilbu - ty se snad tehdy ani nevyráběly. Nepamatuji si jediný případ úrazu, natož fatálního.

I své tehdy malé děti jsem vozila na kole, měla jsem pletený košík, zavěsil se na přední řídítka, do něj usadilo dítko - a už se jelo. Rovněž bez úrazu. A manžel - otec měl na tyči kola  zvaného Ukrajina přišroubováno jednoduché sedátko a na předním kole stupačky a takhle  vozil naše děti naprosto běžně. Také bez problémů.

A všichni ostatní rodiče takhle vozili děti. Nehodu nepamatuji.

To dnes skutečně jezdíme tak nebezpečně? Nebo jsme tehdy byli tak nezodpovědní?

Nedávno jsem zhlédla část filmu Anděl na horách. Mnozí tam lyžovali - bez přileb. Dnes nemyslitelné. Já osobně nelyžuji, takže to přesně nedokážu posoudit - to dnes lyžaři jezdí tak nebezpečně a rychle?

A do třetice jsem byla svědkem situace, kdy paní ředitelka jedné mateřské školy vybírala písek do pískoviště v areálu školky. Podle rozměrů pískoviště počítala, kolik písku bude potřebovat, a podle hygienických norem vybírala ten správný písek, který dětem neublíží, který vyhovuje přísným hygienickým normám. A zároveň řešila přikrytí pískoviště, protože to nemůže zůstat odkryté - zase jsou na to normy.

Nepamatuji se, jak jsem si jako malá hrála na písku, mám jen pár fotek z té doby. Pochybuji ale, že by rodiče naše malé domácí pískoviště jakkoli zakrývali nebo se zabývali kvalitou písku. Mé děti, když byly malé, dostaly písek z hromady, kterou měl soused za zahradou, protože právě přestavoval něco na svém domě. Ochotně nám dovolil vzít si několik kbelíků písku pro děti. Ty jsme nasypali do ohrádky a ta vydržela bez zakrytí několik let.

To jsme byli takoví krkavčí rodiče, nebo co?

O žádném problému jakéhokoli dítěšte ohledně závadného písku ve svém okolí nevím.

Nechci to vše zlehčovat, ale nepřeháníme to?

A není to těm dětem spíše na škodu, když se je snažíme jako v bavlnce uchránit před vším myslitelným?

Svému vnoučkovi ale samozřejmě tu přílbu koupím.

 

 
 
 

Počet zobrazení: 20