summer-2522047-1280-1.jpg
zpět

Léto na zahradě: Konzervujeme, ale i sázíme

Prázdninové měsíce se nesou ve znamení dozrávající úrody, ale zároveň ještě není pozdě na osazování záhonů dalšími plodinami, na nichž si je možné pochutnat ještě před nástupem zimy.

Můžeme to aspoň zkusit, protože letošní rok si zatím z toho, co donedávna obecně platilo, těžkou hlavu zrovna nedělá. Na rozdíl od nás.

Za sucha nezapomínejme pravidelně a vydatně zalévat, je-li čím... Pokud zlikvidujeme nemocné části rostlin hned při sklizni, dá se předejít problémům v příštím roce. Vypadá to možná divoce, ale na něj už je potřeba také myslet. Zvláště proto, že už se nyní setkáváme s pozdravy podzimu.  

Úrodu nejen konzumujeme, ale i chráníme
Na rostlinách se v tomto období objevují různé choroby. Najdeme-li při sklizni zelí nebo kedlubnů na jejich kořenech nepatřičné výrůstky, raději je ihned spalme. V žádném případě nepatří do kompostu! Za stejných podmínek také rychle odstraňujeme i nadzemní výhony máty peprné napadené rzí mátovou a spodní listy rajčat, jakmile na nich uvidíme skvrny. Pokud se rozhodneme pro preventivní postřik proti plísni bramborové, aplikujeme ho u rajčat pravidelně až do poloviny září. Nezapomínáme během celého vegetačního období vylamovat postranní výhony a počátkem srpna zaštípneme i hlavní vrchol, aby všechny plody měly možnost dozrát. 

Milovníci čínského zelí, kteří ho vyseli v červenci (nejpozději však do poloviny srpna), čeká vyjednocování rostlinek. Nejvhodnější je doba, kdy se objeví první pravý list. Před touto činností se vyplatí záhon pořádně prolít. Po celou dobu růstu je nutná rovnoměrná a vydatná zálivka a okopávka, aby se nevytvořil škraloup. Jestliže jsme se rozhodli pěstovat pekingské zelí, nemělo by být na záhoně déle než padesát dnů, pak jsou řapíky plné tuhých vláken a už si na nich nepochutnáme. Křehké se dusí jako chřest či pokrájené vaří coby příloha k masu.

Ze samotných listů můžeme připravit chutný salát, použít se dají ale také k přípravě „špenátu“. Pokud jsme pravý špenát ještě nestačili nasít, máme možnost  i v srpnu. Semínka  by měla být seta do řádků vzdálených 15 cm a hloubky 2 cm  řídce, abychom rostlinky nemuseli tolik protrhávat.

Počet zobrazení: 15