vaccination-5868322-1920.jpg
Autor fotky: Ilustrace: pixabay.com
zpět

Státy kolem nás očkují o sto šest, naše vláda projednává strategii. A kolik lidí zatím umře?


13. 1. 2021

Izrael má proočkovánu pětinu populace, v Británii dostalo vakcínu proti covidu-19 přes milion lidí, ve Spojených arabských emirátech necelý milion a více očkuje třeba i Bahrajn. Výmluvy na to, že Evropská unie nezajistila dostatek vakcín pro všechny své členské země, jsou zcestné. V Itálii i Německu už naočkovali přes půl milionu obyvatel, tři stovky tisíc ve Španělsku, dvě stě tisíc v Polsku.

Když koronavirus propukl na jaře i v Česku, nebyly roušky, ačkoliv premiér přes televizi divákům vzkazoval, že stát zajistil dostatek roušek a že je bude sám rozvážet těm, kdo je nemá. Nakonec se lidé chránili rouškami, které si ušili doma.

Když první vlna opadla, tvrdila nám vláda, že jsme dobře připraveni na případnou druhou vlnu. Ta přišla, ale vláda se jí ani v zárodku nesnažila zastavit, protože bylo před volbami. Následně zemřelo několik tisíc lidí.

A i když od loňského léta víme, že koncem roku 2020 by mohly dorazit do Česka první vakcíny a stát, kraje a města mohly několik měsíců budovat očkovací centra, vláda teprve nyní řeší očkovací strategii. Tedy zase pozdě a zase to bude stát životy, nemluvě o tom, že ani nemáme dost stříkaček a jehel.

Proč tomu tak je? Protože vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem je neschopná. A premiérovy výmluvy? "Ten kdo měl přijít, nepřišel..."

Sice nevíme, kdo nepřišel, ale víme, kdo by měl odejít.

 

Počet zobrazení: 53