P1230637.JPG
Autor fotky: FOTO: Poznámky Hany Rypáčkové
zpět

Máma a smysl života


10. 4. 2023

Jsem vděčná za všechno, co jsem prožila. Přijala jsem svou minulost, odpustila sobě a druhým, žiji přítomností. Vím, co nechci a co chci. Chci se držet svého rytmu tak dlouho, jak mi to půjde. Nechci být zavlečena do rytmu někoho jiného. Chci si zachovat nespoutanou duši. Chci si důvěřovat. Chci smýšlet a jednat tak, abych se cítila vnitřně co nejradostněji.

Něco nemohu ovlivnit. Nemohu ovlivnit společnost, aby byla přátelská. A nikdo nemůže za mé pocity. Nepřišla jsem na svět s právem na splnění svých očekávání. Pocit pravého štěstí se rodí v mé vlastní hlavě a srdci.

Miluji svou rodinu. Vím, že se nemohu plést do života těch, které miluji o nic víc, než těch, které vůbec neznám. Nemohu nikoho do ničeho nutit. Mohu jen radit, když si někdo řekne o radu. Nemohu nikoho uchránit, mohu jen milovat. 

Listuji svými zápisky. U některých neznám autora nebo jsem autorem já.

Gabrielle Zevin: Pro co nenajdeš vlastní slova, pro to si vypůjčíš cizí. Čteme, abychom se ujistili, že nejsme sami. Čteme, protože sami jsme. Čteme, a nejsme sami. Už chápu, k čemu nám slova jsou. Brání nás proti přemíře citů. Každým dnem je ze  mne  míň. Dnes ze mne zbyly myšlenky beze slov. Zítra ze mne zbude tělo bez myšlenek. A tak dál...

Axel Munthe: Štěstí nalezneme jen v sobě, je to ztráta času hledat u jiných, neboť jen málo lidí má štěstí nazbyt. Trápení musíme snášet sami, nesluší se svalovat vinu na jiné.

Gordon Livingston: Problémy starších lidí jsou často vážné, ale jen zřídka zajímavé. Nic není tak nesmyslné a zbytečné jako  dělat stále stejné věci a  očekávat jiné výsledky.                                                                   

Člověk musí s lidmi, které má rád, trávit čas. Nezlobit se, že se nechovají tak, jak chcete vy. Přizpůsobit se a naslouchat jim. Vydržet nudu, špatnou náladu, omílání stejných věcí, najít v sobě trpělivost. Starý rodič nebo malé dítě, jednoduše jim věnujte čas a pak bude šťastný každý.

Počet zobrazení: 1443