cukrovka.jpg
Autor fotky: Pixabay
zpět

Cukrovka 2. typu. Nevzdávejte to

Výskyt diabetu se objevuje zejména po 60. roce života. Většinu onemocnění tvoří cukrovka 2. typu, objevit se ale může i diabetes mellitus 1. typu, který je spojen s injekčním podáváním inzulínu.

Cukrovku nemám. Snažím se stravovat zdravě celý svůj dlouhý život. Tedy takhle, samozřejmě vděčím i svým sportovně založeným rodičům. Nemáme to v genech a také tenkrát nebylo moc čím se přejídat, že.

I když jsem celý život při práci seděla (překládala knížky, psala texty), nikdy jsem netrpěla nadváhou nebo obezitou, nekouřila. Alkoholu jsem se nevyhla, ale dám si jednou za čas likér z černého bezu, který považuji spíš za lék než alkohol.

A tak je mi líto všech, kteří cukrovkou trpí.

Cukrovkou trpíí každý jedenáctý dospělý člověk a ročně na její následky zemře zhruba 5 milionů lidí. Podle odhadů bude mít v roce 2040 cukrovku již každý desátý člověk na světě. V České republice počet diabetiků šplhá k hranici 900 tisíc. (z článku https://www.i60.cz/clanek/detail/24337/epidemie-cukrovky-se-siri-nadeji-pro-pacienty-prinaseji-nove-studie-a-leky).

Studie Diabetes Remission Clinical Trial

Neléčená cukrovka může vést až k slepotě. To přeci lidé s cukrovkou nemohou nechat bez povšimnutí? Nadějí je úprava stravy, což je skvělé. Ale pro spoustu lidí velmi náročné: Zajímavé poznatky k tomuto tématu přinesla studie s názvem DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial: https://www.directclinicaltrial.org.uk/), jejíž předběžné výsledky publikovali britští vědci na letošní konferenci k diabetu v Liverpoolu. Prokazuje, že lidem trpícím obezitou a zároveň diabetem druhého typu, pomohla nejen k výraznému úbytku váhy, ale také k odstranění projevů cukrovky krátkodobá nízkoenergetická dieta, na níž je postavena počáteční fáze programu Cambridge Weight Plan. Více než třetina pacientů zapojených do výzkumu, která dodržovala denní energetický příjem nepřesahující 850 kilokalorií ve formě nutričně vyvážených produktů po dobu tří až pěti měsíců a následně navázala konzumací normálních porcí jídla, se zbavila cukrovky druhého typu již v prvním roce a pozitivní výsledek přetrval i následující rok po ukončení programu. (opět ze stejného článku na i60.cz).

Studie remise cukrovky 2.typu

Takže ta naděje tu je. A skvělé je, že aktuálně probíhá nábor dobrovolníků do podobné studie tady u nás.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze pod vedením MUDr. Hany Krejčí nyní provádí klinickou studii s názvem "Remise cukrovky 2. typu".

Informace najdete zde: https://www.nutricbistro.cz/klinicka-studie-remise-cukrovky.

​Cílem studie je vyléčení nebo výrazné zlepšení diabetu pomocí přechodné diety následované trvalou úpravou stravy. Předpokládaná délka trvání studie je 3-4 měsíce. Studie je realizována nutriční terapeutkou pod vedením lékařky se specializací v oboru diabetologie.

Vznikne několik kontrolních skupin, jednou z nich je třeba Nutric Bistro a nízkosacharidové krabičky (podívejte se třeba sem: https://www.nutricbistro.cz/product-page/lowcarb-krabickova-dieta).

Cukrovku neberte na lehkou váhu

Pokud máte vy nebo někdo v rodině cukrovku, neberte to prosím na lehkou váhu. Zatněte zuby, neházejte doporučení za hlavu. Zkuste do života zapojit více pohybu, zdravější jídlo, menší porce. Nevzdávejte to. Věřím, že se můžeme očistit a vrátit se zase na začátek. Nejen s cukrovkou 2. typu.

Moc všechny zdravím,

Hanka

Počet zobrazení: 16