i60-marie-1.jpg
Autor fotky: Photo by Jaye Haych on Unsplash
zpět

Rozhodla jsem se pro přivýdělek k důchodu a pustila se do pronajímání garsonky

Hned v úvodu musím říct, že mám vlastně štěstí. Mám totiž vlastní bydlení a k tomu ještě maličkou garsonku, ve které svůj start do života dospělých začala moje vnoučata. Po jejich odchodu jsem nechtěla, aby byt zůstal prázdný, a tak jsem se ho rozhodla pronajímat. Nejdřív jsem si zjistila, jak je to s daní z pronájmu u důchodce, a pak jsem začala hledat nájemníky. Musím říct, že pronajímání bytu není jenom tak.

 Jak je to s daní z pronájmu bytu pro důchodce?

Když jsem chodila do práce, nemusela jsem si s daňovým přiznáním příliš lámat hlavu, starala se o něj naše pečlivá paní účetní. Jenže jak je to v případě, že pobíráte řádný nebo předčasný důchod a k tomu máte jako přivýdělek příjem z pronájmu?

Po pročtení všemožných článků jsem zjistila, že se věci mají asi takto. Když dosáhnete řádného důchodového věku, který je vyšší než 63 let, můžete mít k důchodu libovolně vysoký příjem, a to ze zaměstnání i podnikání. U předčasného důchodu je ale potřeba počítat s omezením. Pokud půjdete do předčasného důchodu, nemůžete mít příjem, ze kterého se povinně platí sociální pojištění.

Dočetla jsem se, že příjem z nájmu podle § 9 zákona o dani z příjmu není příjmem, ze kterého byste museli platit sociální pojištění. Přitom nezáleží na tom, jak vysoké nájemné vám nájemce platí. Proto je pronájem vhodným přivýdělkem pro lidi, kteří jsou v řádném i předčasném důchodu.

Dejte si ale pozor na daňové přiznání, které je potřeba podat každý rok, i když máte nulovou daňovou povinnost. Určitě se vám bude hodit vědět, že sleva na poplatníka náleží i penzistům.

Spolehlivých nájemníků je jako šafránu

Jakmile jsem si zjistila všechny informace týkající se daní, vrhla jsem se na samotný pronájem. Sepsala jsem inzerát a poprosila vnoučata, aby mi garsonku nafotila. Inzerát jsem pak vystavila nejenom na internetu, ale také jsem oběhla obchody, kadeřnictví a poštu a zeptala se, zda tu můžu nechat svůj inzerát ležet. Vyhověli mi.

Musím říct, že prohlídky bytu a celá komunikace se zájemci mi vzaly docela dost času. Nakonec jsem ale vybrala sympatický mladý pár, který se do bytu nastěhoval. Všechno z počátku vypadalo v pořádku, jenže asi po 3 měsících mi začali volat sousedé a stěžovat si, že moji nájemníci nedodržují večerní klid a kouří na toaletě, takže se cigaretový kouř stupačkami line i do okolních bytů. S nájemníky jsem se tedy sešla a pokoušela se s nimi po dobrém dohodnout. Chvíli byl pokoj, ale ani ne po 14 dnech začaly problémy znovu. Opět jsem je musela řešit. No, co vám budu povídat. S morálkou nájemníků jsem nebyla vůbec spokojená. Je sice fakt, že nájemné platili, ale všechny ty starosti okolo… Po uplynutí roční nájemní smlouvy jsem jim prodloužení nenabídla.

Bylo mi ale líto nechat byt neobsazený. A tak jsem opět zasedla k počítači a hledala možnost, jak pronajímat bez starostí. Narazila jsem na firmu Stálý nájem (https://stalynajem.cz/), která se zabývá pronájmem bytů. Jak jsem se dozvěděla, jde o správcovskou společnost, která si od vás byt pronajme, takže je vaším nájemníkem, který vám platí nájemné, a pak do bytu hledá podnájemníky. Podnájemníky jsme vybrali tak, aby vyhovovali mým požadavkům. Pracovníci Stálého nájmu si zájemce dobře prověřili ve všemožných rejstřících dlužníků a podobně, aby měli jistotu, že do bytu stěhují solidní obyvatele.

Stálý nájem zařídil kompletně všechno. Kromě toho, že našel a prověřil zájemce, se postaral také o veškeré papírování, přepisy energií, pojištění, komunikaci s podnájemníky, ale také o stav bytu. Žádné prasklé žárovky nebo nefungující vypínače nemusím řešit. Já se jen každý měsíc těším z pravidelného nájemného. Samozřejmě že si Stálý nájem za svoji službu účtuje několikaprocentní provizi, ale mně to za luxus pronajímání bez starostí určitě stojí.

Všechny vás moc zdravím.

Marie

 

Počet zobrazení: 23