i60-loxone.jpg
Autor fotky: Loxone.com
zpět

Může mi technologie pomoci se spánkem?

Jak už víte, dlouhou dobu mě sužovaly problémy se spánkem. Spala jsem málo hodin a přes den mě trápila únava. Začala jsem se tedy zajímat o to, co je pro spánek v důchodovém věku důležité. Zjistila jsem, co by mi mohlo pomoci, a začala to dodržovat (jak jsem psala v tomto článku – https://blogy.i60.cz/46/detail-clanku/25045).

Spánková hygiena mě poruchy spánku prakticky zbavila. Už spím mnohem lépe. Ale jak se říká, vždy je co zlepšovat. Poslední dobou jsem často přemýšlela nad tím, jaký mám doma vzduch. Dočetla jsem se totiž, že i jeho lepší kvalita vede ke zdravému spánku. Spoustu věcí jsem ohledně mého spánku změnila, ale jak si doma zajistit dobrý vzduch, jsem si neuměla představit. Jak vůbec zjistím, jestli je kvalitní nebo ne? Chtěla bych mít v ložnici ideální ovzduší, ale téma pro mě bylo jaksi neuchopitelné.

Ale minule na mě vyskočil zajímavý článek, který mi napověděl. Byl o asistovaném bydlení: https://www.zivotvsatelitu.cz/asistovane-bydleni/. Asistované bydlení znamená, když důchodci v jeho domě pomáhají technologie, které mu usnadňují každodenní fungování a zvyšují jeho pohodlí. Díky tomu mohou být starší lidé déle samostatní. Zprvu jsem na to nahlížela trochu s rezervou. Měla jsem představu, že technologie člověku život ztěžují. Navíc když na ně není úplně zvyklý…

Můžu mít zdravý vzduch

Chtěla jsem ale vědět více a narazila jsem na systém, který se jmenuje Loxone. Z jejich webu jsem pochopila, že je naopak všechno velmi snadné a nemusela bych nic složitě ovládat. Myslím, že to je něco, co by se mi mohlo hodit. Já chci co nejdéle zůstat doma, a asistované bydlení by mé případné stěhování do domova pro seniory oddálilo. Měla bych u sebe technologického pomocníka, který podpoří moji samostatnost. Celkem mě to láká. Na webu se o asistovaném bydlení dočtete zde: https://www.loxone.com/cscz/komercni-budovy/samostatne-bydleni-ve-stari-a-pri-postizeni/

Ale jakou to má všechno souvislost s mým spánkem? Loxone prý dokáže řídit i rekuperaci, kterou bych si pořídila. Senzory by průběžně kontrolovaly kvalitu vzduchu u mě doma, třeba hodnoty CO2. A podle toho by rekuperace sama přiváděla dovnitř čerstvý vzduch. To by mému spánku určitě prospělo, jsem o tom prakticky přesvědčená. Kvalitní spánek vnímám jako základ pro zlepšení kvality života, proto nad tím teď velmi uvažuji.

Předešlo by to problémům

V asistovaném bydlení by se mi toho hodilo více. Zaujalo mě, že těch pozitivních funkcí by nakonec mohlo být mnohem více. Díky čidlům se mi prý v noci samo rozsvítí noční tlumené osvětlení, když vylezu z postele. Teď, když si v noci potřebuji odskočit, nejdřív rozespalá musím nahmatat vypínač lampičky a pak musím na chodbě rozsvítit velké světlo, které mě dost probere a naruší mi spánkový režim. Senzory také umí detekovat pád. Kdyby nastal nějaký problém, mému synovi přijde upozornění na mobil.

Dobré mi přijde i sledování elektrických zařízení, abych omylem nenechala zapnutou třeba žehličku. Systém by mi řídil i topení podle mé oblíbené teploty a celé mé bydlení by bylo lépe chráněné proti zlodějům nebo třeba unikající vodě z pračky. ToNevím, jestli to všechno nutně potřebuji, ale u Loxone prý nemusím mít všechno. Možná bych začala jen některými funkcemi, ono se to pak dá kdykoli rozšířit.

Mohla bych tím ulevit dětem

Ale přemýšlím, že třeba automatické ovládání teploty by bylo užitečné. Přijde mi, že každou zimu jenom točím hlavicí, ale málokdy se mi povede nastavit teplotu tak, aby mi nebyla ani zima ani horko – prostě příjemně. Často si tak musím ještě pro deku.

A detektor pádu nebo nouzová tlačítka mi také nepřijdou od věci. Už teď mi mé děti (a někdy i vnoučata) volají poměrně často. Já s nimi mluvím ráda, ale oni se vždy ptají, jestli je u mně všechno v pořádku a zda nepotřebuji s něčím pomoci. Jsou hodní, ale já nechci, aby se o mě strachovali. Kdybych doma měla asistované bydlení, určitě by se ulevilo i jim.

Takže tohle mě zaujalo. Chtěla jsem se původně dozvědět, jak na kvalitnější vzduch, ale teď vím, kolik výhod můžu k sobě domů získat. Ještě to promyslím, ale přijde mi to dobré. Podívejte se na to taky, až budete mít chvíli u kávy nebo čaje.

Všechny Vás moc zdravím.

Marie

 

Počet zobrazení: 12