i60-jak-pecovat-o-vlasy.jpg
Autor fotky: Nickolas Nikolic
zpět

Jak pečovat o vlasy v pokročilém věku?

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. A já s tím musím souhlasit. Už od dětství jsem si na pěkných a upravených vlasech zakládala. Když jsem byla malá holčička, měla jsem hřívu, kterou mi leckterá spolužačka záviděla. S přibývajícím věkem jsem účes samozřejmě několikrát změnila, ale s krásnými vlasy jsem neměla po celý život problém (na rozdíl od svých zubů, tam se na mně příroda bohužel vyřádila: https://blogy.i60.cz/46/detail-clanku/25738). A protože hodně žen se kvalitou svých vlasů trápí, napadlo mě předat vám hned několik tipů, kterými se při péči řídím.

Základem je pro mě správný postup při mytí (https://www.philips.cz/c-e/pe/pece-o-vlasy/jak-na-zdrave-vlasy.html), který mi kdysi dávno ukázala moje kadeřnice. Ze všeho nejdříve vlasy pořádně navlhčím, aby se voda dostala opravdu všude. Poté na vlasy nanáším šampon jemnými krouživými pohyby. Používám hlavně bříška prstů a pokožku hlavy zbytečně netrápím svými nehty. Vlasy pořádně opláchnu a dávám si pozor, aby v nich šampon nezůstal. Poté nanáším kondicionér, jednou týdně poté masku. 

Zároveň si dávám pozor na správné vysoušení vlasů po každém mytí. Zásadně totiž nechodím spát s mokrou hlavou. Nejprve je šetrně promnu ručníkem, čímž z nich dostanu přebytečnou vodu. Následně se pustím do samotného foukání. Začínám s nižší teplotou a postupně (čím jsou vlasy sušší) teplotu zvyšuji. Fén směřuji tak, aby vzduch vedl od kořínků ke konečkům a na závěr vlasy uhladím kartáčem, abych předešla jejich třepení a případnému poškození. 

Když už jsem nakousla téma vlasových masek, budu se tomu ještě chvíli věnovat. Pro mě jsou nejrůznější masky a zábaly skvělým relaxem, při jejichž nanášení i působení si odpočinu, a navíc se mi mé vlasy bezvadně odmění. Dopustit nedám zejména na olejový zábal, v rámci kterého smíchám jednu lžíci přírodního arganového oleje, jednu lžíci panenského kokosového oleje a jednu lžíci klasického olivového oleje. Tuto směs na vlasy nanáším před umytím a nechávám přibližně 20 minut působit. Poté vlasy umývám jako obvykle. 

Pro měkčí, jemnější a lesklejší vlasy čas od času používám jablečný ocet. Smíchám ho jednoduše s vodou, a směs poté použiji pro závěrečný oplach vlasů. Při nanášení sice ocet příliš nevoní, na druhou stranu tento charakteristický zápach z vlasů poměrně rychle vyprchá. Tak se toho nemusíte bát.

Poslední „babskou radou“, kterou pro vás mám, je opláchnutí vlasů po běžném umytí kvalitním pivem (a na závěr ještě vodou). Díky pivu vlasy působí zdravě, mladistvě a získávají ztracený lesk. 

A moje rada na závěr? Nebraňte se šedinám a nespěchejte ke kadeřnici pokaždé, co objevíte nový šedivý vlásek. V dnešní době je totiž právě tento odstín vlasů moderní. Jen se podívejte kolem sebe, kolik mladých slečen si své vlasy nechává zesvětlovat a na šedou barvu sází, protože je trendy.  

I v pokročilém věku zkrátka a jednoduše můžete mít krásnou hřívu, kterou vám budou ostatní dámy závidět. Rozhodně se nemusíte omezovat na praktický krátký střih, já osobně třeba nejsem jeho velkou fanynkou. Myslím si, že i starší dámy mohou mít šmrnc a dlouhé a zdravé vlasy k tomu neodmyslitelně patří.

Tak na to myslete a o své vlasy s láskou pečujte. Uvidíte, že se vám dříve nebo později svým vzhledem odvděčí. 

Moc vás všechny zdravím.

Marie

 

Počet zobrazení: 39