zpět

Můj tajný problém: paradentóza :(

I když se nám to líbí nebo ne, s rostoucím věkem přibývají zdravotní potíže. Naše tělo zkrátka začíná být unavené a dává nám o tom jasné a zřetelné signály. Já mám prozatím to štěstí, že se mi civilizační choroby (https://blogy.i60.cz/46/detail-clanku/24756) obloukem vyhýbají. Po celý svůj život se snažím jíst zdravě a k tomuto životnímu stylu mě vedli už rodiče, kterým za to vděčím. Také díky tomu, že žiji aktivně a sportuji, například netrpím cukrovkou.


V minulosti mě trápily potíže se spánkem (https://blogy.i60.cz/46/detail-clanku/25045), které jsou s vyšším věkem přirozeně spojovány. V těle totiž dochází k poklesu tvorby melatoninu, který zdravý spánek velmi ovlivňuje. Mně v této situaci pomohlo především to, že jsem se více zaměřila na správnou spánkovou hygienu a učinila jsem pár změn ve své ložnici. A teď už o sobě problémy se spánkem prakticky nedávají znát.


Je zde však jeden tajný problém, o kterém mi nikdy nebylo příliš příjemné mluvit. Teď jsem se však rozhodla, že se o něj s vámi podělím a řeknu vám, co všechno jsem vyzkoušela, abych se strašáku jménem paradontóza zbavila. 


Paradentóza, neboli také parodontitida, je velmi časté zánětlivé onemocnění dásní, které způsobují především bakterie v ústech. Pokud se včas neléčí, může vést až k postupnému vypadávání zubů. U mě konkrétně se paradentóza objevila po narození dvou dcer. Jak mi můj stomatolog vysvětlil, je to poměrně běžné onemocnění, se kterým se potýká většina populace. Důležité však je začít s léčbou včas. A já se do toho opřela naplno a na internetu si vyhledala, jak se zbavit zánětu zubů. 


Vím, že mezizubní kartáčky by měly být povinnou výbavu každého člověka. Ale do této chvíle jsem je tak trochu ignorovala a pořádně používat jsem je začala až s příchodem paradentózy. Nakoupila jsem si zásobu mezizubních kartáčků a dentálních nití a zařadila jsem jejich používání do každodenní ranní i večerní rutiny. Mám však poměrně malé prostory mezi jednotlivými zuby, a proto pro mě tyto pomůcky nebyly příliš účinné.


Přírodních způsobů, jak se starat o zuby, je mnoho. V prvé řadě jsem si pořídila hřebíčkový olej, který jsem si pravidelně vmasírovávala do dásní. Pokud jej budete zkoušet, předem upozorňuji, že vás z něj pravděpodobně budou mírně pálit dásně, za chvíli to však odezní. Společně s hřebíčkovým olejem jsem si koupila i olej z hořčičných semínek, který se používá podobně. Lidé si rovněž velmi chválí přírodní zubní kartáček Siwak, který má antibakteriální a antimikrobiální účinky. Čištění zubů mi s ním bylo opravdu příjemné, mé problémy však přetrvávaly.


Není to tak dávno, co mi moje starší dcera darovala speciální sprchu na čištění mezizubních prostor. Nejprve jsem k ní byla trochu skeptická, přeci jen jsem věřila, že mi nejvíce pomůžou přírodní prostředky. Zatím to však vypadá, že na moji paradentózu mezizubní sprcha zabírá. 


Konkrétně jsem dostala model Philips Sonicare AirFloss Ultra (https://www.philips.cz/c-m-pe/elektricke-zubni-kartacky/paradentoza-priznaky-a-lecba). Jednoduše se naplňuje a používá. Navíc si můžete zvolit frekvenci dávky vody podle toho, jak zrovna potřebujete. Celkově mám dojem, že po jejím použití mám v ústech mnohem svěžejší a čistší pocit, a dásně mě už tolik nebolí.


Pokud trpíte stejným problémem, přeji vám, aby vám něco konečně zabralo, stejně jako mně. Vím, že paradentóza je opravdu nepříjemná a dokáže vás omezovat v aktivním životě. Tak ať se s ní co nejdříve poperete a nepřidělává vám zbytečně vrásky na čele. 


Moc vás všechny zdravím, Marie

 

Počet zobrazení: 29